ISOIS ▸ Závěrečné zprávy

Ak. rok:
Země:
Instituce:
Typ mobility:
Program:
Fakulta:
Úroveň studia:

UC Leuven-Limburg - Campus Diepenbeek

Belgie 2018/2019 Freemovers

Osobní data
Typ mobility:
studium

Fakulta na MU:
Lékařská fakulta

Obor studia:
Dietitian

Úroveň studia v době pobytu v zahraničí:
Magisterská

Používaný jazyk:
angličtina

Letní/zimní škola?:
ne

Doba studia:
podzim 2018

Doba pobytu (od-do):
2018-09-10 - 2019-02-01

Počet měsíců:
5.00

Aktivita před výjezdem do zahraničí
Kde je možné získat informace o kurzech vyučovaných na zahraniční škole?:
https://www.ucll.be/international

Které dokumenty jsou potřebné k přijetí na zahraniční vysokou školu?:
Transcript of Records
Motivation Letter
Learning Agreement

Jak dlouho dopředu je třeba přijetí vyřizovat?:
Alespoň jeden měsíc před uzávěrkou přihlášek do programu. V mém případě byl koordinátor na hostující univerzitě při odpovídání na maily velmi pohotový.

Bylo potřeba vízum?:
ne

Potřebné podklady a doklady pro udělení víza:

Délka čekání na vízum:

Výše poplatku za udělení víza:

Studium
Měl/a jste před odjezdem podepsanou studijní dohodu (Learning Agreement)?:
ano

Pokud ne, v čem byl problém?:

Věděl/a jste před odjezdem, jak Vám kurzy budou na domovské fakultě uznány?:
Ano

Měnil/a jste během pobytu studijní smlouvu?:
Ne

Kdy a jak probíhá registrace do kurzů? Jsou nějaká omezení? Možnost změny?:
Vše probíhalo po domluvě s koordinátorem zahraniční univerzity.

Skládal/a jste na zahraniční škole zkoušky?:
Ano

Používá škola systém ECTS?:
ano

Pokud ne, uveďte, jakým způsobem byly tamní kredity na ECTS přepočítány:

Popište způsob výuky (teorie, praxe, projekty) a hodnocení studentů:
Většinou se jednalo o přednášky doprovázené prezentací, ke kterým jsme měli následně přistup přes informační portál Toledo. Často byly přednášky prokládány praktickými úkoly a případy.

Kvalita výuky ve srovnání s domácí školou:
Kvalita výuky mi oproti Masarykově univerzitě přišla nižší. Na zahraniční univerzitě jsem navštěvovala "zrychlený" kurz pro nutriční terapeuty, takže za krátký čas muselo být probráno velké množství učiva. Témata tak nebylo možné probírat příliš podrobně a neumím si představit, že bych po tomto kurzu měla nastoupit do praxe.

Jak jste získával/a studijní materiál?:
Informační portál Toledo.

Můžete doporučit nějaký zajímavý kurz/předmět/vyučujícího?:
Nutritional needs for special target groups

Jaká je vybavenost školní knihovny?:
Vybavení nemohu posoudit, učila jsem se z materiálů poskytnutých vyučujícími. Jako studenti UCLL máte ale přístup do všech knihoven větší univerzity KU Leuven (kromě centra Agora). Musíte jen počítat s tím, že v neděli jsou knihovny zavřené.

Dostupnost počítačů, přístup na internet, úroveň potřebného softwaru, potřeba vlastního notebooku:
Ve škole jsme měli přístup k počítačům. Na všech fakultách, knihovnách i na některých kolejích je připojení eduroam.
Ne na všech kolejích je možnost připojit se na pokoji k wifi! Budete potřebovat buď kabel k internetu nebo svůj router.

Možnosti tisku a kopírování:
Je možnost tisknout přímo na fakultě.

Pořádá zahraniční škola/studentská organizace speciální akce pro výměnné studenty?:
ano

Jestliže ano, jaké?:
Introduction week - ten byl organizován studentskou asociací přímo ze školy. Určitě všem doporučuji se tohoto týdne zúčastnit. UCLL není tak velká univerzita, proto ani zahraničních studentů nebylo tak moc a během tohoto týdne se máte možnost se všemi seznámit.

Pangea - zaplatíte členství 5 eur a dostanete hrnek, do kterého si můžete zadarmo čepovat kávu nebo čaj pokaždé, kdy do Pangea dorazíte. Jedná se o organizaci pro zahraniční studenty se sídlem přímo v centru Leuvenu, kam můžete kdykoli zajít posedět nebo se zúčastnit nějaké akce. Zároveň během semestru pořádají několik výletů.

ESN - členství je asi 15 euro, se kterým dostanete různé slevy. Já osobně jsem si členství nekoupila, takže přesněji nevím. Pořádají ale několik výletů, kterých se můžete zúčastnit i bez členství. Výhodou členství je pak sleva, na výlety to bylo ale jen pár euro (2 nebo 3) a také slevy na party - to byl ale taky jen rozdíl 2 eur.

Jak byste zhodnotil/a svoji integraci mezi místní studenty (hodnocení jako ve škole 1-5):
2

případně doplňte vlastními slovy:
Belgičtí studenti byli vždy ochotni poradit a pomoct. Ne vždy se jim ale chtělo mluvit anglicky, zejména v pauzách mezi hodinami. Takže záleží jen na zahraničním studentovi, jak moc se bude snažit do skupiny proniknout.

Praktické otázky pobytu
Kde jste bydlel/a?:
Studentská rezidence (kolej) De Viking.

Cena ubytování – měsíčně:
341 EUR

Další poznámky k ceně ubytování (ohledně toho, co cena obsahuje):
341 euro je v Leuvenu za ubytování velmi dobrá cena. Ubytování se pohybuje od 280 euro až po 500 i více podle typu ubytování.

Popište vybavenost. Tipy pro další studenty – co by si měli sebou přivézt?:
Pokoj na studentských rezidencích je vybavený velmi skromně. Postel, stůl, židle, noční stolek, skříň (bez ramínek) a v každém pokoji umyvadlo (často jen se studenou vodou).
Koupelna s 2 sprchami a 3 záchody pro 10 studentů.
Kuchyň byla sdílená asi s 15 studenty, ale byla veliká, takže bylo vždy volné místo na přípravu jídla. 3 oddělená místa s plotýnkami, 2 mikrovlnné trouby, 1 menší trouba, 5 ledniček s mrazáky. Veškeré vybavení do kuchyně měl každý student své. Houbičky na mytí, jar a pytle na odpadky se kupovaly ze společného fondu.
Musela jsem si koupit téměř všechno. Přímo v Leuvenu je obchod Action, kde je možné levně koupit vše včetně peřin, talířů, varné konvice atd...

Jak a s jakým předstihem je třeba si zařídit ubytování?:
Ubytování jsem hledala měsíc dopředu na stránkách doporučených univerzitou. V té době už ale nic dostupné nebylo, proto je dobré hledat buď více dopředu nebo přijet do Leuvenu o něco dříve a nechat si poradit na housing service.
Já jsem si našla ubytování přes facebook, které na fotkách vypadalo skvěle, ale ve skutečnosti bohužel ne. Po osobní prohlídce jsem tedy ubytování odřekla a šla na housing service, kde mi nabídli ubytování na rezidenci. Měla jsem velkou výhodu v tom, že jsem v Leuvenu byla už v pátek před introduction week.

Jaké jsou možnosti stravování?:
Přímo na lékařské fakultě bylo menší občerstvení, kde bylo možné koupit sendviče atd. a taky několik automatů se sladkostmi, nápoji a kávou. Platilo se přímo studentskou kartou, na kterou si bylo potřeba nabít peníze přes automat (na fakultě byly dva).
Vedle fakulty byla alma (menza), kde bylo možné koupit teplé jídlo od 4 eur nebo polévku ještě levněji (teplé jídlo mezi 11-15 hodinou). Studenti měli slevu na studentskou kartu a platit se dalo jen v hotovosti. Naše platební karty - visa, mastercard, maestro tady nepřijali.
Byla tady možnost koupit i kávu Illy (lepší, než káva v automatu), platit se dalo ale jen kartou a naše karty to nepřijímalo, takže nám kávu kupovali spolužáci.

Jaké jsou orientační ceny potravin (porovnejte s cenami v ČR):
Jídlo je v Belgii o dost dražší než v Česku. Nejlevnější obchod byl Colruyt, kde ale můžete platit jen v hotovosti nebo kartou Maestro. V ostatních obchodech šlo platit kartou Visa.

Doprava do místa pobytu:
Autobusy Student agency nebo Flixbus. Student agency jezdí z Prahy do Bruselu, z Bruselu se pak do Leuvenu dostanete vlakem. Flixbus jezdí z Prahy přímo do Leuvenu. Záleží asi hlavně na rozdílu cen.
Ryanair z Prahy do Charleroi, potom autobus z letiště na vlakové nádraží a pak vlakem do Leuvenu nebo autobus Flibco z letiště do Bruselu a pak z Bruselu vlakem do Leuvenu. Ryanair neletí do Bruselu! Za kufry si musíte připlatit, takže Ryanair je spíše varianta pro návštěvy nebo cestu domů na prázdniny během semestru.

Orientační cena dopravy:
Z Prahy do Bruselu je cena kolem 1000 Kč. S předstihem se dá koupit kolem 900 Kč, ale ceny se klidně vyšplhají až na 2000 Kč.
Z Bruselu pak stojí jízdenka na vlak 5,50 euro.

Tipy pro zakoupení výhodné letenky/jízdenky/další doporučení:
Mít platný isic, hlavně pro cestu student agency. V Belgii na různé slevy stačí jen prokázat věk do 26 let.

V Belgii můžete využít studentskou slevu na vlaky. Dá se koupit Go Pass na jednu jízdu za 6,60 euro nebo Go Pass na 10 jízd za 52 euro, takže jedna jízda je za 5,20 euro (na lístek musíte před odjezdem vyplnit datum, místo odjezdu a kam máte namířeno).
O víkendu se do některých míst vyplatí jezdit na víkendovou slevu (ta je pro všechny), kdy se u zpáteční jízdenky platí jen jeden směr.

Jaké jsou možnosti místní dopravy (MHD, kolo, pěšky, orientační ceny):
Kolo! V Belgii na kole jezdí všichni a za každého počasí. Určitě doporučuji si kolo půjčit! Kolo se půjčuje přes Velo (na univerzitě poradí). Nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak se dostat do školy, obchodu, centra města atd. Na každém rohu je parkoviště. Doporučuji si do Belgie vzít nějaký batoh, do kterého naskládáte celý nákup.

MHD moc dobře vymyšleno není. Záleží, na který kampus musí student dojíždět a jak daleko od něj bydlí. Studenti, co jezdili na kampus Proximus, využívali MHD často. Všechny autobusy ale jezdí přes centrum na nádraží, takže cesta na kampus Proximus trvala 40 minut. V Leuvenu ale skutečně nemáte záruku, že vám autobus dorazí podle jízdního řádu (existuje aplikace De Lijn, ale možná lépe funguje google maps). Všichni jsem si na začátku semestru kupovali studentskou kartičku na MHD za 25 euro, proto jsem autobus občas využila. Hlavně ale večer z nádraží po návratu z výletu (později ani to, protože i kousek od nádraží je parkoviště, kde můžete kolo bezpečně nechat zaparkované celý den i déle), do školy na kampus Gasthuisberg jsem nikdy autobusem nejela, protože kolo nebo chůze byla rychlejší.
Pokud nebudete mít studentskou kartičku na MHD, tak je možné koupit kartičku s 10 jízdami za 16 euro (možné koupit i přes aplikaci De Lijn). Jedna jízda jinak stojí 3 eura a platí se přímo u řidiče.

Jaké formality je třeba vyřídit po příjezdu, např. povolení k pobytu?:
Předem asi nic. Po příjezdu do Leuvenu a po zařízení ubytování bylo potřeba zaregistrovat se na radnici v Leuvenu.

Jakého jste použil/a zdravotního pojištění? (orientační cena, výhody, nevýhody, je nutno na univerzitě pořídit jiné než domácí (české) pojištění?):
Nezařizovala jsem si žádné další pojištění.

Měl/a jste zkušenosti s lékařským ošetřením v zahraničí?:
Ne.

Pracoval/a jste během studia?:
Ne.

Jaké jsou podmínky pro práci/brigádu pro studenty z MU?:
Nevím.

Tipy na využití volného času:
Jako studenti si máte možnost koupit sportovní kartu za 27 euro a vybírat si z řady různých sportovních aktivit. Hodně studentů kartu využívalo.

Finanční podpora a náklady
Celkový grant od Centra zahraniční spolupráce:
72000 CZK

Měsíční stipendium v Kč:
16000 CZK

Počet podpořených měsíců:
4,5

Celkový počet měsíců:
4,5

Jakých dalších zdrojů jste využil/a k financování pobytu?:
Vlastní úspory.

Pokud jste obdržel/a další stipendium, uveďte jaké a jeho výši v Kč:

 
Poplatky spojené s nástupem na univerzitu:
0 EUR

a/ výše vstupního poplatku:
0 EUR

b/ výše školného:
0 EUR

c/ výše ostatních poplatků (jakých):
0 EUR

 
Jaké byly Vaše průměrné měsíční výdaje?:
850 EUR

a/ z toho ubytování:
341 EUR

b/ z toho stravování:
300 EUR

c/ cestování a volný čas:
200 EUR

Jakékoli komentáře k průměrným měsíčním výdajům:

Uznání zahraničního studia domácí fakultou
Kolik jste během studia získal kreditů (v systému zahraniční školy)?:
32

Kolik ETCS kreditů bylo uznáno na MU?:
32

Věděl/a jste předem, které kurzy Vám budou domácí fakultou uznány?:
Ano

Jakým problémům jste musel/a v souvislosti s uznáním čelit?:
Žádný

Celkové hodnocení
Posouzení osobního přínosu (1 = výborný):
1

Posouzení akademického přínosu (1 = výborný):
3

Ohodnoťte informace a podporu poskytnuté zahraniční školou (1 = výborný):
1

Setkal/a jste se s nějakými závažnými problémy během pobytu:
Ne

Co doporučujete vzít si s sebou:
Mobil s mobilními daty - google translator a google maps jsem využívala denně.

Co Vás nejvíce překvapilo na partnerské univerzitě pozitivně:
Teoretická výuka byla vždy doprovázena praktickou výukou. Řešily se praktické případy, zkoušeli jsme potraviny a ONS určené pro různé diety. Jednou jsme měli praktickou výuku v kuchyni a veškeré potraviny byly zaplaceny školou. Během výuky jsme dostávali řadu vytisknutých materiálů.

Co Vás nejvíce překvapilo na partnerské univerzitě negativně:
Některé poskytnuté materiály nebyly přeloženy do angličtiny. Problém byl občas i u testů. V případě, že nebyly některé části přeložené, tak vyučující pomohli. Horší byl případ, kdy nebyly některé části testů přeloženy správně a student tak zadání pochopil jinak.
Termíny zkoušek si nemůžete volit sami a zkouškové období je poměrně krátké, takže během týdne můžete mít zkoušek několik. Výsledky zkoušek všichni studenti dostávají až na konci zkouškového období. Máte pouze jeden pokus a pokud neuspějete, můžete se na druhý pokus vrátit až v srpnu (platí pro oba semestry).

Další komentář: